MUSTAFA
Tür : Belgesel / Tarihi / Biyografi
Gösterim Tarihi : 29 Ekim 2008
Yönetmen : Can Dündar
Senaryo : Can Dündar
Müzik : Goran Bregovic
Yapım : 2008, Türkiye , 130 dk.
Oyuncular: Gökhan Akyüz (Mustafa Kemal- Cumhuriyet Dönemi), Bahadır Yazıcı (Mustafa Kemal-Kurtuluş Savaşı dönemi), Burak Onaran (Mustafa Kemal- Harbiye dönemi), Ediz Mehmedali (Mustafa Kemal-Manastır dönemi), Georgios Chondrogiannis (Mustafa Kemal-Langaza dönemi), Onur Aymerger (Mustafa Kemal-Çocukluk dönemi), Aleksander Korlevski (Mustafa Kemal-Langaza dönemi)
10 Kasım 2008, Atatürk’ün ölümünün 70. yıldönümü. Türkiye 70 yılda Ata’sı için dört başı mamur bir film yapamadı. Yapılan belgeseller, Türkiye ölçeğiyle sınırlı, belli bir dönemle kısıtlı ve resmi bir dilde tutsak kaldı.
Can Dündar onbeş yıldır bize Atatürk´ün hayatindan kesitler sunan belgeseller hazırlar. "Mustafa" da ise Mustafa Kemal'i çocukluğundan son gününe kadar anlatmıș ve bunu yaparken karșımıza sadece kahraman olan, asker ve devlet adamı Mustafa Kemal'i değil, așık olan, korkan, yașam endișesinde bir insanı perdeye aktarmıș. Sari Zeybek'te tanımaya bașladığımız Ata'nın yașayan yönü Mustafa ile daha anlașılır hale geliyor. Filmin müziklerini ise, Atatürk gibi Balkanlardan yetişmiş uluslararası bir müzisyen olan Goran Bregoviç´in bestelemıș olmasi belgeseli daha da zevkli hale getirmiș.
Mustafa'yı daha yakından tanımak isteyenler için bu begeselin kaçırılmaz bir fırsat sunduğunu düșünüyorum. Korkuları olan eksiklerinin farkinda "insan" Mustafa'ya biraz daha ulaşabilmeyi arzu edenler için bu belgesel iyi bir firsat. Yok illa da "ben tarihin ayrıntılarında boğulacağım, önyargılarımı hep muhafaza etmeliyim" diyen varsa, en azından bu belgesel boyunca onlara çıkıșı göstermek gerek sanırım.
Kişisel Puanlama: 9/10
2 yorum
Bu filme "Mustafa'yı daha yakından tanımak için " gitme önerisi ne derece doğru? Filmin ,özellikle 2.yarısında pekçok tarihi yanlış var...Bu konuda yorum yazmak sayfalar alacak ama şu kadarını bir ustanın yorumuyla aktarayım..
"Mustafa Kemal,kargalarla ,parasızlıkla,karanlıkla,yalnızlıkla değil,çok önemli,etkili,büyük güçlerle çatışmıştır:İstibdat,emperyalizm,komitacılık,Alman subayları,ortaçağlık,bağnazlık,ilkellik,gericilik,yoksulluk,bilgisizlik,teslimiyetçilik,işbirlikçilik,hainlik,barbarlık,Batı karşısında duyulan aşağılık duygusu,nankörlük...Emperyalizm yok sayılarak yakın tarihimiz nasıl anlatılabilir ve anlaşılabilir?Kimlerle mücadele ettiğimizi anlamadıkça ,mücadelenin müthişliği,zaferlerin büyük anlamı nasıl anlaşılacak? "
Filmdeki büyük tarihi yanlışlıkları lütfen araştırıp,öğreniniz...Bu konuda zorluk yaşarsanız ,seve seve yardımcı olabilirim....
Posted on 18 Şubat 2009 15:02
Filme illaki tarihi hatalari ile yaklasmak zorunda miyiz? "Mustafa" isminden de anlasilacagi üzere ona ilk ismiyle hitap ettigimiz bir insani, insan yönüyle anlatmayi denemis.Her biyografi de bir takim gerceklerle catisan yönler vardir. Ama bu o biyografiyi okunmaz ya da izlenmez ya da keyifsiz kilmaz. Ben orada karanlikla, kargalarla, yalnizlikla catisan degil, koca bir ülkeyi herseye ragmen ayaga kaldiran bir adamin kisisel tarihini gördüm, onun insan yanindan bir gecis yaptim.
Ilkokulda kara tahtanin üzerinden catik kaslariyla bana bakan bir liderden, ete kemige bürünmüs bir lidere dönüstü M. Kemal bu filmle. Her firsatta tarihcilerin agzindan konusmanin kime ne faydasi var ki?
Atatürk'ün karanliktan korkup korkmadina takilan insanlarin bunun aksini iddia edecek delilleri beni niye ilgilendirsin ki? Onun yaptigi islere bir camur atildigini ise film boyunca hic görmedim.
Saygilarimla.
Posted on 14 Haziran 2009 17:54
Yorum Gönder